Empire State Building – olimpul New York-ului

Cred că Empire State Building este primul lucru la care se gândesc oamenii când aud despre New York. Și pe bună dreptate, este o clădire „legendă”, pentru că a fost martoră la toate evenimentele New York-ului de la 1930 încoace..

Cred că deja este inutil să mă repet că și aici turiștii sunt obligați să treacă de security control. Dar până atunci, ai de trecut un rând imens de oameni. Poate că ar fi bine ca pe la ora 8 să fiți deja pe loc. Ajuns înăuntru dai de un mic „muzeu”, unde este ilustrată istoria clădirii și alte lucruri evenimente legate de Empire State Building.

 

Clădirea dispune în total de 73 de ascensoare. Cele destinate turiștilor sunt rapide, până la etajul 80 te „plimbă” cu peste 20km/h. Aici schimbăm ascensorul, până la etajul 86, unde se află Observation Deck. Lifturile sunt aglomerate și coada poate ajunge până la 15-20 min. Astfel, cei mai „activi” sunt îndemnați să urce ultimele 6 etaje pe jos, adică pe scări.

  

Priveliștea care se deschide de aici e una fenomenală. Simți că te afli pe „Olimpul” New York-ului.

La Vest se vede statul vecin New Jersey, care acum e în plin proces de dezvoltare. În scurt timp (câțiva ani), Jersey City va face o mare concurență New York-ului în ceea ce privește centrul de afaceri al SUA.

Dacă ai noroc de timp frumos, poți vedea până la o distanță de 128 km.

Vedere spre Nord. După zgârie-nori poți zări Central Park, despre care am vorbit într-un articol precedent. La fel de bine se observă și Rockefeller Center, despre care, la fel, am menționat în unul din articole.

MetLife – clădirea din spatele Grand Central Terminal se află în mijlocul Park Avenue, una dintre cele mai „prestigioase” străzi din oraș. Se vede bine și renumitul Chrysler Building, stilul căruia nu poate fi confundat cu nimic.

Admirând lumea de la 320 m înălțime ai impresia că ești înconjurat de un constructor Lego. Toate grijile și problemele sunt și ele mici, acolo jos printre oameni.

East River și pe malul vecin Queens, unul dintre cele cinci cartiere ale New York City.

Vedeti construcția pe care este montată antena? Acolo mai sunt alte 16 etaje. Iar cei care aleg să faca un „upgrade” la biletul lor, pot urca până la etajul 102 (la înălțimea de 381 m) unde mai este un observator mic panoramic al orașului. Astfel, pentru a urca până la ultimul etaj este nevoie de a schimba 3 ascensoare.

 

Toată platforma e aglomerată cu turiști. Este o provocare să ajungi la zid să faci poze.

O placă comemorativă la etajul 86.

Și la final, câteva panorame ale New York-ului de la înălțimea de 320 m.

Please follow and like us:

One Comment

Leave a Reply

*