Ellis Island

Cei care cunosc istoria acestei insulei cred că ar compara-o cu purgatoriul imigrației americane. Aici oamenii erau verificați și „filtrați”. Între 1892 și 1954 prin Ellis Island au intrat în SUA peste 12 milioane de imigranți.

Сea mai importantă cladire de pe insulă este Edificiul Central (Main Building) unde se află Muzeul Național de Imigrație Ellis Island.

Deschis în 1900, acest edificiu a fost al 2-lea punct de control prin care treceau imigranții.

Primul lucru peste care dai înăuntru este sala de bagaje, unde sunt expuse valizele celora care veneau în „lumea nouă” pentru o viață mai bună.

Tot aici se prezintă și procesul de colonizare a țăii, cu „noi veniți” din toate colțurile lumii.

Sunt foarte multe panouri informative care arată în ordine cronologică cum s-a format „cea mai mare” națiune a lumii și prin ce etape a trecut.

Sunt expuse și detalii despre sclavie și problemele rasiale cu care s-a confruntat țara.

Și multe alte evenimente istorice.

Câteva panouri propagandiste care „ridicau în slăvi” viața din „lumea nouă”, motivând oamenii să pornească la drum spre un trai fără griji și probleme.

Se prezintă detaliat cum au fost colonizate diferite colțuri ale țării, ce a determinat oamenii să se mute într-un loc sau altul și cum a decurs întregul proces.

Dacă la început accesul în țară era practic deschis oricui, atunci cu timpul au fost introduse diferite tipuri de restricții: să poți citi, să ai suma necesară de bani pentru a te întreține în prima perioadă de timp, iar mai târziu au început să verifice și istoria criminală a celor veniți. Toți cei care nu treceau „testul” erau deportați înapoi în Europa.

Toate aceste interogări menite să filtreze imigranții erau organizate în Registry Room.

Acum aceasta arată liniștit.

Dar atunci era împânzită de filtre prin care treceau cei ajunși pe insulă. Așa arăta această încăpere la începutul sec. XX:

sursa: wikipedia

Astăzi aici sunt expuse lucruri personale și poze ale celor care au trecut prin această insulă.

E un loc care amintește de sacrificiile făcute de unii pentru a ajunge aici, pentru a începe o viață nouă. Din cauza celor 2% (mediu) de oameni noi veniți cărora li se refuza intrarea în state, această insulă a fost denumită și Insula Lacrimilor.

Cladirea a fost proiectată în stil renascentist.

De pe insulă se deschide o priveliște minunată către Manhattan și New Jersey. Evident, nu lipsește nici drapelul SUA.

În curte se află un zid, unde pe panouri metalice sunt înveșnicite numele celora care au trecut de Ellis Island și au ajuns să fie parte a națiunii americane.

Vedere spre Manhattan

Vecinul New York-ului – Jersey City, oraș din statul vecin New Jersey.

La umbra Ellis Island-ului :))

Insula e foatre bine amenajată și curată.

Pentru cei înfometați după o excursie îndelungată (care a inceput cu Liberty Island) este amenajată și o cafenea – Ellis Cafe.

Înapoi pe feribot spre Battery Park în Manhattan.

Ca de obicei, Manhattan-ul îi întâmpină pe toți cu o priveliște unică.

În articolul următor vom urca pe Rockefeller Center, de unde se „deschide” una din cele mai frumoase panorame ale New York-ului!

Iar până atunci alte câteva panorame a Manhattan-ului:

Please follow and like us:

Leave a Reply

*